Потреба сучасних вимірювальних приладах зростає у геометричній прогресії. З їх допомогою фермери визначають оптимальні умови для збирання та зберігання врожаю.
Одними із таких приладів є портативні вологоміри зерна Wile від фінського виробника Farmcomp. Дані пристрої для аналізу вологи в зернових, бобових та олійних культурах — абсолютні лідери ринку, що набули широкого поширення.
➝ Каталог доступний за посиланням: https://ventalab.ua/vologomiri-zerna/
Щоб завжди мати у своєму розпорядженні об'єктивні показники вологості, потрібно періодично проводити перевірку вологомірів Wile на еталонах. Помітили серйозні розбіжності? Калібрування не уникнути!
Де замовити калібрування вологомірів Wile?
Сервісний центр «Вента Лаб» проводить експертне калібрування вологомірів з використанням стандартних зразків (ДСТУ ISO 17034).
Найменування моделі |
Ціна |
Wile-55 |
1 200 грн |
Wile-65 |
1 200 грн |
Wile-78 |
1 400 грн |
Wile-200 |
1 800 грн |
Як проводиться калібрування зернових вологомірів?
Якщо упустити теоретичний базис, алгоритм калібрування зводиться до таких дій:
- в прилад засипають еталонний зразок, який піддається впливу змінного струму;
- апарат перетворює отриману інформацію на величину вологості за допомогою таблиці перекладу;
- інженер зіставляє результати низки перевірок із показниками стандартного зразка, а потім програмує нову таблицю з урахуванням похибки;
- проводиться цикл контрольних вимірювань.
Вологомір передається клієнту на підставі успішно проведеного калібрування, підтвердженого випробуваннями.
Чому важливо регулярно калібрувати вологоміри?
Пересушене зерно сильно подрібнюється під час переробки, збільшується зольність, відбуваються значні втрати ваги, що призводить до фінансових втрат.
Надмірна вологість має ще більшу кількість негативних наслідків: зерно проростає ➞ погіршується якість клейковини ➞ знижується клас сировини. Сюди також слід віднести появу плісняви та високу активність термофільних бактерій.
Невідкалібрований вологомір подає неправильну інформацію, яка негативно позначиться на термінах зберігання врожаю.
Вологість зерна, що рекомендується (таблиця)
Найменування культури |
Тривалість зберігання |
||
до 6 місяців |
до 12 місяців |
Більше 12 місяців |
|
Пшениця |
14% |
12% |
12% |
Ячмінь |
14% |
12% |
12% |
Соняшник |
10% |
9% |
9% |
Горох |
15% |
15% |
14% |
Більше інформації про калібрування вологомірів Wile можна отримати звернувшись до компанії «Вента Лаб» — постачальника лабораторного обладнання у Дніпрі: проспект Сергія Нігояна, 50.