Menu
Среда, 10 Февраль 2016 22:42

Вінницькі чиновники відзвітували на що потратили швейцарські гроші

519
(0 голосов)

У засіданні Регіонального наглядового комітету з підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO» у Вінницькій області, яке відбулось в облдержадміністрації сьогодні, 10 лютого, взяли участь перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, заступник голови обласної Ради Олександр Качур, в.о. директора Департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Володимир Репей.

Від проекту DESPRO на засіданні були присутні: керівник проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO» Оксана Гарнець та експерти проекту.

Перший заступник голови ОДА подякував експертам проекту DESPRO за ефективну співпрацю, наголосивши на тому, що початковою метою його втілення була підтримка процесу децентралізації в українському суспільстві. «Зараз ми виходимо на нову фазу співпраці по проекту, яка передбачає не просто спорудження водогонів як інженерних споруд, але й відповідальність громад за їх експлуатацію та утримання».

Андрій Гижко також торкнувся питань об’єднання територіальних громад області, зауваживши, що цей процес на Вінниччині свідомо не форсується, витримується принцип добровільності. Тож на сьогодні маємо дві об’єднані територіальні громади – Калинівську, з якою уже співпрацював проект DESPRO у питаннях водопостачання та Студенянську (Піщанського району).

«Орієнтовно, громади, в результаті бюджетної децентралізації, отримають у 2016 році близько одного мільярда гривень, - зауважив посадовець.- Це колосальний ресурс , який може бути використаний на розвиток громади».

Підводячи підсумки реалізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO» у Вінницькій області у 2015 році, Оксана Гарнець підкреслила: «З Вінницьким регіоном ми працюємо вже багато років, це найбільш активний і динамічний регіон ,де завжди відчувається підтримка і на місцях, і від обласної влади,що є оптимальним варіантом співпраці».

Керівник проекту DESPRO в Україні розповіла про перші здобутки співпраці Проекту із об’єднаними територіальними громадами, висловивши занепокоєння відсутністю необхідних законодавчих напрацювань та узагальнень, що відчутно ускладнює роботу. Проте, і Мінрегіон, і Голова Верховної Ради зацікавлені у тому, щоб якнайшвидше з’явились приклади успіху об’єднаних громад, тож Оксана Гарнець висловила сподівання, що такі необхідні законопроекти будуть прийняті вже найближчим часом.

Щодо реалізації мікропроектів за сприяння DESPRO у 2015 році на Вінниччині, Оксана Гарнець зауважила:

«Наш Проект взяв участь у співфінансуванні майже на 15 мільйонів гривень, основні кошти пішли на побудову водогонів. У 2015 році було відібрано і розпочато 13 мікропроектів. Є ще 6 практично завершених мікропроектів, які розпочато у 2014 році, ще мають отримати останній транш коштів . Цього року також 6,3 млн грн. було перераховано на Тульчинський проект і ще 1 млн. грн. – на проект водовідведення в Іллінецькому районі».

Тож керівник Проекту позитивно оцінила співпрацю із вінницькими громадами та повідомила, що подальші плани на 2016 рік – завершувати те, що вже розпочато, тобто в останній рік ІІІ фази Проекту оголошення нового конкурсу мікропроектів не планується.

Другие материалы в этой категории: Найбільше Вінниччину інвестує Євросою »
Для того, что бы оставить отзыв, Вам необходимо Войти или Зарегистрироваться
Регистрация не займет более одной минуты, а так же Вы сможете авторизироваться с помощью соц. сетей