Menu
Среда, 18 Май 2016 09:44

До уваги вінничан! Як правильно оформляти податки сплачені за кордоном

431
(0 голосов)

Діюче податкове законодавство України передбачає порядок, згідно з яким сума іноземного доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію (пп. 170.11.1 п. 170.11 статті 170 Податкового кодексу). Разом з тим, частиною національного податкового законодавства є положення чинних міжнародних договорів України, якими регулюються питання оподаткування, згідно з якими платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном, та відобразити таке зменшення із зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Цікаві матеріали на тему оподаткування: Як має оподатковуватися заробітна плата студента

Пунктом 13.5 статті 13 Податкового кодексу встановлено, що для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Згідно з міжнародною практикою зазначена довідка видається нерезидентам - платникам податків уповноваженим державним органом іноземної держави в порядку, визначеному національним законодавством відповідної країни.

Конституція України, Закони України "Про мови в Україні", "Про засади державної мовної політики" передбачають, що державна українська мова є мовою роботи, діловодства і документації в Україні. Відповідно, довідка про суму отриманого доходу та сплаченого податку в іноземній державі, видана іноземним державним органом українському резиденту, з метою застосування п. 13.5 ст. 13 Кодексу повинна бути перекладена з мови оригіналу на українську мову, що потребує нотаріального засвідчення правильності такого перекладу згідно із Законом України "Про нотаріат".

Отже, фізична особа - резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати легалізовану, перекладену на українську мову (з нотаріальним засвідченням правильності такого перекладу) довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області

Для того, что бы оставить отзыв, Вам необходимо Войти или Зарегистрироваться
Регистрация не займет более одной минуты, а так же Вы сможете авторизироваться с помощью соц. сетей